Рецензії та відгуки > Оксана Кротюк

Анатолій Григорук — один із моїх найулюбленіших авторів. Понад півстоліття працює він у дитячій літературі, працює сумлінно й тихо. А говорять за нього його твори.

Вражає розмаїття жанрів, у яких виявляє себе цей автор: лірична поезія, сюжетний вірш, оповідка художня і оповідка науково-пізнавальна, казка, переклади й переспіви зарубіжної поезії (як авторської, так і фольклору) та прози, перекази фольклорних казок… Здавалося б, у такому широкому жанровому діапазоні щось вдаватиметься авторові краще, щось — гірше. Та ж ні. В кожному з цих жанрів у автора є чому повчитися. І річ не тільки в тому, що він щедро наділений талантом. Велика повага до дитини, чітке бачення того, що таке література, хороший смак, надзвичайна працелюбність і вимогливість до себе — це саме ті риси, які й відрізняють обдарованого письменника від рядового учасника літпроцесу.

На ниві дитячої літератури Анатолій Григорук зробив надзвичайно багато. І як письменник, і як видавець…

Зокрема, улюблений дитячий журнал багатьох поколінь «Малятко» набув своїх виразних літературно-художніх рис великою мірою саме завдяки Анатолієві Григоруку. Він переступив поріг редакції у 1968 році й ніколи відтоді не полишає свого робочого місця. Тривалий час працюючи відповідальним секретарем, а згодом і головним редактором «Малятка», Анатолій Григорук поставив у виданні високу художню планку. У стосунках зі Словом він так само порядний і чесний, як і в стосунках з людьми. І коли лишається наодинці з рукописом, немає для нього авторитету більшого, ніж Слово. Кажу про це не з чуток — маю честь вже майже десять років працювати поряд з Анатолієм Івановичем і переймати його досвід. Він — мудрий та добрий учитель, людина, яка вміє щиро радіти успіхам інших.

Анатолій Григорук — автор понад двох десятків книжок для дітей. Його художнє слово торкає серця маленьких читачів, відкриває перед ними світ і допомагає знайти у світі своє місце. Знаю, що чекають видруку й нові твори письменника. І між них, знов-таки, є ті, що увійдуть до золотої скарбниці української дитячої літератури.